Aurinko armas - turvallisesti auringossa!

Kesä, aurinko ja lintujen liverrys. Mikä on se mukavampaa, kun aurinko hyväilee kasvoja ja tuuli tuivertaa hiuksissa. Auringon kanssa tulee olla kuitenkin varovainen ja suojautuminen on tärkeää. Paras tapa suojautua auringolta on vaate, joka ei läpäise UV-säteilyä. Auringossaoloa tulisi mahdollisuuksien mukaan välttää klo 11-15, jolloin UV-säteily on voimakkaimmillaan. Onneksi auringosta voi myös nauttia sopivissa erissä käyttämällä aurinkorasvaa. Aurinkosuojatuotteita löytyy niin kasvoille, vartalolle, urheilijoille ja tietysti myös lapsille, joille on omat  herkän ihon suojavoiteet. Myös huulet on hyvä muistaa suojata auringolta, jotta ne eivät pala ja kuivu. Vartalolle tarkoitettuja tuotteita voi käyttää myös kasvoille, mutta kasvoille tarkoitetut ovat yleensä hoitavampia, kosteuttavampia ja antavat mattapinnan kasvoille. UV-säteily vahingoittaa myös hiuksia kuivattamalla ja haalistamalla väriä. Hiukset kannattaakin mahdollisuuksien mukaan suojata huivilla tai hatulla.  Voit kokeilla myös Four Reasons No Nothing Protection Sprayta, joka suojaa lämmöltä sekä auringolta ja helpottaa hiusten muotoilua. 

Aurinkorasvaa kannattaa laittaa vähintään puoli tuntia ennen aurinkoon menoa. Kolmen lapsen äitinä haluan muistuttaa myös korvanlehdistä, koska lippishattu ei suojaa korvia, ja kyllä aikuisillakin korvanlehdet voivat palaa herkästi. Muita palamiselle alttiita alueita ovat nenä, niska, olkapäät, hartia, jalkapöydät sekä uimapukujen ja -housujen raja-alueet. Aurinkorasvaa täytyy siis lutrata huolella, sen käytöstä ei kannata pihistellä, koska muuten et saa riittävää suojaa, mikä pullon kyljestä luvataan. Kasvoille kuluu noin teelusikallinen voidetta ja vartalolle vähintään 6 teelusikallista riippuen paljaan ihon määrästä. Aurinkovoidetta tulee myös lisätä riittävän usein, vähintään 1-2 tunnin välein. Hikoilu, uinti ja kuivaaminen kuluttavat iholta suojaa pois. Muistathan, että aurinkorasvaa tarvitaan myös pilvisellä säällä, koska osa UV-säteilystä tulee pilvien läpi.

Mikä on sinulle oikea suojakerroin?

Suojakerroin ilmoittaa, kuinka monta kertaa pidempään ihosi kestää auringossa palamatta voiteella suojattuna kuin suojaamattomana. Yleisohjeena Suomen leveyspiirillä on käyttää keväällä suojakerrointa 30 ja kesällä 50. Tosin, jos olet oikein vaaleaihoinen ja palat herkästi, on kerroin 50 aina paras vaihtoehto. Sen sijaan matkustettaessa etelään, tulee kertoimen olla aina 50, koska etelässä UV-säteily on voimakkaampaa. Lapsille on olemassa omat suojavoiteet. Alle 2-vuotiaan ei tulisi olla lainkaan auringossa, vaan heidät tulee suojata huolellisesti vaatteilla. Leikki-ikäisenkin lapsen turvallisin paikka on varjossa ja vaatetettuna. Ihotyypistä ja aurinkoherkkyydestä riippuen lasten suojakertoimiksi tulisi valita 30—50. Aina kannattaakin valita mieluummin liian korkea kuin liian matala suojakerroin. On kuitenkin syytä muistaa, että suojavoiteella ei pitäisi pidentää auringossa oloaikaa. Mikään aurinkosuojavoide ei täysin estä säteilyn pääsemistä iholle.

Kemiallinen vai fysikaalinen suojaus?

Aurinkosuojavoiteissa on sekä kemiallista että fysikaalista suojaa. Kemiallinen suodatin imee UV-säteilyä itseensä, ja muuntaa vaarallisen säteilyn turvalliseksi lämmöksi. Fysikaalinen suodatin muodostaa iholle haitallisia säteitä heijastavan pinnan. Fysikaalinen aurinkovoide jättää iholle valkoisen pinnan. Se suojaa ihoa heti levittämisen jälkeen ja sopii erityisen hyvin herkälle iholle. Kemiallinen aurinkovoide tuntuu kevyeltä eikä jätä ihon pintaa valkoiseksi. Se tulee levittää iholle noin 30 minuuttia ennen ihon altistamista auringonvalolle ja sopii kaikille ihotyypeille. Aurinkovoiteet eivät myös säily ikuisesti. Avatut pakkaukset säilyvät noin vuoden, joten viimevuotisia voiteita ei kannata käyttää. Yleensä aurinkovoide on altistunut kuumalle, jos se kulkenut uintireissuilla mukana. Vastaavati, jos voide on jäänyt talven yli kesämökille, kannattaa hankkia uusi voide. 

Muista myös, että aurinkovoiteet pitää puhdistaa huolellisesti sekä kasvoilta että vartalolta joka ilta, etteivät ne tuki ihoa ja saa sitä ärtymään. Meikinpuhdistusaineet sopivat kasvoille, ja vartalolta voiteet lähtevät miedolla pesunesteellä.

Tässä meidän suosikit kasvojen ja vartalon puhdistamiseen. Vichy micellarevesi poistaa hyvin myös vesiliukoisen ripsivärin. Suosikkilistassa on myös huulivoide suojakertoimella 30 ja kuumutta kestävä spray hiuksia suojaamaan.

Kun tarvitset aurinkosuojaa, autamme valitsemaan juuri sinulle sopivimman tuotteet.

Nyt kaikki ACON aurinkosuojat -20%