Hengityssuojain, henkilönsuojain, suu-nenäsuoja, suunsuojain, kangasmaski, kuparimaski, henkilönsuojain, puolinaamari.... Mistä tavallinen ihminen tietää, mikä suojelee oikeasti? Onko paras se, joka suojaa itseä koronalta ja on mukava hengittää – vai se, joka suojaa muita?

Apteekissa ja vapaa-aikana olemme itse käyttäneet kirurgista suu-nenäsuojusta, joka on tarkoitettu suojaamaan asiakasta meidän eli henkilökunnan uloshengitysilmalta. Käyttämällä suu-nenäsuojainta suojelemme asiakkaitamme tai kaupassa käydessä muita lähellä asioivia kanssa ihmisiä mahdolliselta tartunnalta. Erityisen miellyttävä oli musta suu-nenäsuoja. Vaikka siinäkin on kolme kerrosta, se on kevyt hengittää, helppo muotoilla ja tuntuu kasvoilla miellyttävältä.

Hengityksensuojain on astetta tehokkaampi, koska se suodattaa hengitysilmasta siinä leijuvia hiukkasia ja aerosoleja, mukaan lukien bakteereita ja viruksia. Hengityksensuojaimia on kolme tehokkuusluokkaa: FFP1, FFP2 ja FFP3. Jos suojaimessa on uloshengitysventtiili, se ei tarjoa ihanteellista suojaa ulkopuolisille vaan vain suojaimen käyttäjälle. Venttiilimallinen kyllä estää pärskähdykset vastapuolen kasvoille. FFP2-tason suojain on hyvä vaihtoehto esim. julkisilla kulkuvälineillä matkattaessa tai tilanteissa, joissa on enemmän ihmisiä paikalla. Voit lukea aiheesta lisää THL:n sivuilta ja TTL:n sivuilta. Oli käytössäsi mikä suojain tahansa, on sen oikea käyttö tärkeää. Suojaimet laitetaan aina paikoilleen puhtain käsin, niitä ei saa kosketella käytön aikana ja ne poistetaan kasvoilta ottamalla nauhoista kiinni ja laittamalla jäteastiaan. Muista käsien pesu myös maskin poisottamisen jälkeen.

Kaikkihan eivät voi suu-nenäsuojia/hengityssuojaimia edes käyttää, koska näin terveenäkin niiden läpi hengittäminen on raskaampaa. Suojaimien lisäksi muistetaan edelleen turvavälit, käsien pesu ja desinfiointi:)