Punkkien häätö

Kevät on ihmisen parasta aikaa. Varma kevään merkki on siitepöly, punkit ja mopopojat kaduilla pörräämässä. Kahteen ensimmäiseen löytyy apua apteekista. Siitepölykausi kestää keväästä loppukesään. Leppä- ja pähkinäpensas aloittaa kukintansa maalis-huhtikuussa, sen jälkeen koivu ja keskikesällä kukkivat heinät, joista ainakin 40 lajia tuottaa allergisoivaa siitepölyä. Ja sitten ovat ne punkit. Eläinlääkäri Ella Kankaanpää Porin Eläinlääkäripalvelusta kirjoitti meille ajankohtaisesta aiheesta liiittyen punkkien torjuntaan.

Punkkien torjunta koirilla ja kissoilla

Kevään edetessä ja ilmojen lämmetessä tulee ajankohtaiseksi lemmikkien suojaaminen punkeilta. Puutiaiset eli punkit kiinnittyvät eläimen iholle ja imevät verta. Samalla ne voivat tartuttaa eläimeen kantamiaan sairauksia, joista tavallisimmat ovat borrelioosi ja anaplasmoosi. Lisäksi puutiaiset voivat kulkeutua lemmikkien mukana sisätiloihin ja ovat näin terveysriski myös lemmikin kanssa samassa taloudessa oleskeleville ihmisille.

Punkkilääkkeiden vaikutuksella ennaltaehkäistään punkkien pitkäaikainen kiinnittyminen eläimen iholle. Punkkien torjuntaan on olemassa punkkeja karkottavia ja tappavia tai pelkästään tappavia valmisteita. Lääkkeet voidaan jakaa annostelutavan perusteella punkkipantoihin, valeluliuoksiin ja suun kautta annettaviin tabletteihin. Osa punkkilääkkeistä on ns. itsehoitovalmisteita ja osa tarvitsee reseptin. Kissoille ja koirille on omat punkkilääkkeet ja osa koirille tarkoitetuista lääkkeistä voi kissalle olla jopa hengenvaarallisia.

Valeluliuoksia on itsehoitolääkkeenä sekä koirille että kissoille. Vaikutusaika riippuu valmisteesta. Monet koirille tarkoitetuista valeluliuoksista on myrkyllisiä kissoille. Punkkipantoja on reseptivapaana sekä koirille että kissoille. Vaikutusaika koirien punkkipannalle on joko 5-6 kuukautta taikka 7 kuukautta riippuen valmisteesta ja kissoille 8 kuukautta. Kaikki suun kautta annettavat tabletit ovat tällä hetkellä reseptilääkkeitä. Lisäksi on olemassa reseptivapaa sumute sekä koirille että kissoille. Sumutteen vaikutusaika on kissalle kaksi viikkoa ja koiralle neljä viikkoa. Kissoille ja koirille on myös olemassa sekä sisäloisten että punkkien häätöön tarkoitettuja reseptivalmisteita.

Jos punkki on jo kiinnittynyt koiraan tai kissaan, tulee se poistaa mahdollisimman nopeasti punkkipihdin taikka punkkilasson avulla. Punkkipihdeillä tartutaan punkkia niin läheltä ihoa kuin mahdollista ja vedetään hitaasti suoraan ylöspäin. Punkin puristamista tulee välttää. Punkin kiinnittymiskohta puhdistetaan ja desinfioidaan paikallisantiseptillä poiston jälkeen. Mikäli punkin osia jää ihoon, ne poistuvat tulehduseritteen mukana ja lievä paikallinen tulehdusreaktio menee yleensä itsestään ohi muutamassa päivässä. Mikäli tulehdusreaktio leviää taikka pitkittyy, tulee ottaa yhteyttä eläinlääkäriin.

Sama punkkilääke ei välttämättä sovi kaikille saman talouden lemmikeille, joten sopivimman vaihtoehdon löytämiseksi kannattaa olla yhteydessä apteekin henkilökuntaan taikka eläinlääkäriin.

Ella Kankaanpää Eläinlääkäri Porin Eläinlääkäripalvelu Oy

Lisää punkkituotteista voit lukea tästä ja tästä:)

12.3.2021 Tervetuloa seuraamaan RAVISTELLAAN TABUJA - apteekin blogia!

Ravistellaan tabuja -blogissamme kirjoitamme ajankohtaisista asioista, terveyteen liittyvistä jutuista tai sitten ei mitenkään mihinkään liittyvistä aiheista. Ensin piti kyllä googleettaa, että mitä se bloggaaminen oikein on :) . Toisaalta, ei me ennenkään olla turhan pitkään miettitty asioita, vaan olemme vaan tehneet. Täällä Luvian Apteekissa meitä on kolmen kopla asiakkaita palvelemassa; meitä kaikkia yhdistää halu palvella asiakkaitamme viimeisen päälle ja vähän enemmäkin sekä huono huumorintaju :) .

Pahoittelut, päätimme aloittaa tuosta isosta K:sta, joka kummittelee kaikkialla. Kummittelua on tehnyt myös iso D, joka on saanut ruutuaikaa viime aikona eri ohjelmissa ja on huhujen mukaan ilmeisesti ainut artisti, joka on rokotettu kesän festareita ajatellen :) Sitten asiaan! Korona siellä, korona täällä, korona siellä sun täällä. Vaikka aihe tuntuu olevan loppuun kaluttu, niin vielä meidän täytyy jaksaa suosituksia ja rajoituksia, jottei tilanne pääse nin pahaksi kuin USA:ssa tai naapurimaassamme Virossa. Netissä, keskustelupalstoilla, toreilla ja turuilla liikkuvat puskaradion välityksellä erilaiset "faktatiedot" ja meistä jokaisesta on saattanut kuoriutua pieni asiantuntija koronaan liittyen. Ei ihme, että tavallinen kaduntallaaja on välillä hukassa. Seuraavaksi pari asiaa, jotka täällä apteekin päässä on noussut esille.

Mistä saa luotettavaa tietoa, mihin pitäisi uskoa?  THL, FIMEA, STM, Lääkäriliitto ja Suomen Apteekkariliitto ovat ensimmäisiä luotettavia tahoja, jotka tulevat mieleen ja joiden sivuistoilla käymme itsekin ahkerasti. Onneksi ainakin Suomessa voidaan uskoa viranomaisiin ja tutkittuun tietoon. Pääsimme etänä myös kuuntelemaan rokoteasiantuntijoiden luentoa koronarokotteisiin liittyen. Me otamme rokotteen heti kun vuoromme koittaa. Omaa harkintaa ja suodatinta kannattaa aina käyttää, kun liikkuu somemaailmassa tai erilaisissa keskustelupalstoilla, joissa saatetaan esittää aika villejäkin asioita rokotteista tai koronasta ylipäänsä. Asioista on hyvä keskustella ja tuoda ilmi huolia ja kysymyksiä, joita korona on nostanut esiin. 

Koronaväsymys?  Väsyttäähän se, kun joka tuutista koranauutisointia lykätään. Huolimatta rajoituksista ja suosituksista tilanne näyttää vain pahenevan. Emme pysty vaikuttamaan siihen, mitä joku toinen tekee. Pystymme vaikuttamaan vaan omaan tekemiseemme. Pesemme ja desinfioimme käsiä, pidämme turvaväliä ja käytämme suusuojainta. Meillä on pleksit reseptiloosseissa ja kassalla sekä desinfioimme pintoja useasti päivässä. Asiakkaille on käsidesiautomaatti heti ovella ja käsidesipulloja on joka puolella apteekkia. Asiakas saa halutessaan myös suusuojaimen. Lisäksi olemme varautuneet ovimyyntiin, jos apteekiin ei saisi päästää asiakkaita sisälle. Johdot, pelit ja vermeet ovat valmiina. Suunnitelma on myös tilanteeseen, jos apteekki joutuisi karanteeniin. Valmiiksi on mietitty myös se, miten turvamme alueen hoivakotien annosjakelut ja kotihoitoon kuuluvien asukkaiden lääkehoidon. Vaikka varsinaisesti emme ole huolissamme omasta terveydestämme, emme halua omalla toiminnallamme edesauttaa koronan tarttumista läheisiin, työkavereihin tai teihin asiakkaisiin. 

Myös Lääkäriliitto vetoaa suomalaisiin muistuttamalla, että jokainen voi auttaa epidemian hallinnassa suojelemalla itseään ja samalla myös läheisiään ja kaikkia muita: vanhuksia, kaupan myyjiä ja terveydenhuollon henkilökuntaa. Näin turvataan myös resurssit muiden sairauksien hoitamiseen. ”Pidetään siis etäisyyksiä, käytetään maskeja, vältetään kontakteja ja otetaan rokote heti, kun se on saatavissa. Vain näin voimme pelastaa ensi kesän, ja edes haaveilla paluusta normaalimpaan arkeen ja sosiaalisiin kontakteihin” Lääkäriliitto viestittää Mediuutisissa

Turvallinen asiointi apteekissa!  Kuten edellä kirjoitimme, asiakkaiden turvalliseen asiointiin on kiinnitetty erityistä huomiota. Yksi hyvä vinkki on myös asioida verkon kautta. Ihanaverkkoapteekista saat vaikka kotisohvalta käsin tilattua niin resepti- kuin itsehoitotuotteet. Voit noutaa tilauksen suoraan apteekista (toimitamme myös ulos parkkipaikalle), noutomaatista tai vaikkapa kotiinkuljetettuna. Aika kätevää! Poikkeusoloissa voi tilauksen tehdä myös puhelimitse ja laitamme kaikki valmiiksi. Flunssaisena ja kipeänä ei apteekkiin saisi tulla.

Hengityssuojain, henkilönsuojain, suu-nenäsuoja, suunsuojain, kangasmaski, kuparimaski, puolinaamari.... Mistä tavallinen ihminen tietää, mikä suojelee oikeasti? Onko paras se, joka suojaa itseä koronalta ja on mukava hengittää – vai se, joka suojaa muita?

Apteekissa ja vapaa-aikana olemme itse käyttäneet kirurgista suu-nenäsuojusta, joka on tarkoitettu suojaamaan asiakasta henkilökunnan uloshengitysilmalta. Käyttämällä suu-nenäsuojainta suojelemme asiakkaitamme tai kaupassa käydessä muita lähellä asioivia kanssa ihmisiä mahdolliselta tartunnalta. Hengityksensuojain on astetta tehokkaampi, koska se suodattaa hengitysilmasta siinä leijuvia hiukkasia ja aerosoleja, mukaan lukien bakteereita ja viruksia. Hengityksensuojaimia on kolme tehokkuusluokkaa: FFP1, FFP2 ja FFP3. Jos suojaimessa on uloshengitysventtiili, se ei tarjoa ihanteellista suojaa ulkopuolisille vaan vain suojaimen käyttäjälle. Venttiilimallinen kyllä estää pärskähdykset vastapuolen kasvoille. Lue lisää THL:n sivuilta ja TTL:n sivuilta.

Voiko kuparimaskia käyttää useammin kuin kerran? Pysyykö kuparimaski puhtaana?  Kysymys, joka meitäkin on täällä apteekissa mietityttänyt. Tässä suora lainaus VTT:n tutkimusprofessori Ali Harlinin haastattelusta: "Isoin kysymys kuparimaskien käytössä liittyy Harlinin mukaan maskien puhdistukseen ja siihen, että kuparimaskin sanotaan olevan käyttökelpoinen loputtomiin ilman puhdistusta. – Se ei ole oikein eikä myöskään virallisten suositusten mukaista. Jos maskiin kertyy paljon muuta likaa, kuten kasvorasvaa, meikkiä tai rasvaa sormien kautta, maski ei pysty näitä likakerrostumia puhdistamaan. – Sen jälkeen, kun siinä on se likakerros, kupari menettää tehonsa. Jos maskiin kertynyt lika ei ole päässyt puhdistumaan, on vaarana että käyttäjä laittaa naamalleen likaisen maskin. – Jos maskin laittaa likaisena naamalle, niin siinä on oma riskinsä. Jos maskissa on virusta tai jotain muuta kontaminaatiota, saat sen sitä kautta, Harlin toteaa." Oli suojain mikä tahansa, on niiden oikea käyttö erittäin tärkeää. Suojainta ei saa pidellä käytön aikana ja se tulee vaihtaa riittävän usein. 

Muista tehdä arjessasi mukaviakin asioita ja hymyillä maskin takana -hymy näkyy myös silmistä!