Lemmikin huoltopäivä!

Korvien katsastus

Koiran silmät, korvat ja kynnet kannattaa tarkistaa viikottain samana päivänä. Näin isoja yllätyksiä ei pääse muhimaan. Puhtaita korvia ei tarvitse puhdistaa vaan puhdistamisen ilosta, koska liiallinen rassaaminen voi vaan ärsyttää korvaa. Koirien korviin pätee sama sääntö kuin ihmisilläkin; korviin ei saa laittaa pumpulipuikkoa tai mitään muutakaan puikkkoa tai tikkua. Paras apuväline korvien puhdistamiseen ovat vanulaput tai sideharsotaitokset. Jos korva on oikein likainen, voi korvaliuoksen antaa vaikuttaa hetken korvassa, jonka jälkeen  ylimäärä pyyhitään pois. Puhdistusainetta voi laittaa myös suoraan vanulappuun, jolla korva pyyhitään puhtaaksi.

Punainen, pahanhajuinen ja kutiava korva voi olla merkki tulehduksesta, joka vaatii eläinlääkärillä käynnin. 

Silmien puhdistus

Niin ihmisten kuin lemmikin silmät voivat kokea kovia pölyisenä aikana. Myös silmätulehdukset ovat lemmikeillä tavallisia. Tavallisia merkkejä tulehduksesta ovat punoitus, runsas rähmiminen ja turvotus. Koira saattaa myös pitää silmiään kiinni, siristellä ja aristaa valoa tai hieroa päätään. Silmätulehdus vaatii aina eläinlääkärin hoitoa. 

Jos silmien punoitukseen, siristelyyn tai silmien ärtyneisyyteen ei liity runsasta rähmimistä, kysymys voi olla kuivista silmistä. Kuivasilmäisyydessä sarveiskalvoa vasten liikkuva luomi hankaa sarveiskalvoa, jolloin silmän pinta ärsyyntyy. Myös silmiin kulkeutunut katupöly tai muu pöly saattaa ärsyttää silmää. Kuivuudesta huolimatta silmät voivat ajoittain vuotaa ärsytyksen vuoksi. Yksi hyvä apu on Optixcare -silmätippa. Se on pitkävaikutteinen, annostelu vain kaksi kertaa päivässä ja levittyy nopeasti lemmikin silmän pinnalle. 

Lisää vinkkejä korvien ja silmien puhdistamiseen löydät täältä:

https://www.vetcare.fi/nain-puhdistat-koiran-korvat/

https://www.vetcare.fi/hoito-ohjeet/koiran-korvatulehdus-ei-viihdy-puhtaassa-korvassa/

https://www.vetcare.fi/nain-puhdistat-koiran-silmat/

https://www.vetcare.fi/lemmikin-silmien-hoito/

 

Kalle-koiran kynsien leikkaamiseen käytän näppäriä kynsisaksia. Jos vahinko sattuu, on veren vuodon tyrehdyttämispulveri nopea apu.  SureClot verenvuodontyrehdytysjauhe vaikuttaa muutamassa sekunnissa eikä kirvele. Soveltuu käytettäväksi koirien kynsien leikkauksen yhteydessä ja pienten pintahaavojen (esim. nirhaumat trimmauksessa) esiintyvän verenvuodon tyrehdyttämisessä.