OLETKO VALMIS? KEVÄT TULEE JA PUUTIAISET HERÄÄVÄT!

Olemme saaneet nauttia muutamasta keväisestä päivästä, jolloin lämpötila on noussut plussan puolelle. Tästä ihanuudesta nauttivat myös punkit, jotka pärjäävät jo muutaman asteen lämmössä. Sen takia punkkien häätö on ajankohtaista varhaisesta keväästä myöhäiseen syksyyn riippuen lämpötiloista. Puutiaiset ovat harmillisia, koska ne voivat aiheuttaa tauteja sekä ihmisille että lemmikeille. Yleisimmät punkkien välittämät taudit ovat borrelioosi ja anaplasmoosi.

Vinkkejä punkkilääkkeen valintaan: 

- Haluaako tuotteen olevan tappavan VAI tappavan JA karkottavan?

 • Lähes kaikki niskaan laitettavat valeluliuokset ovat tappavia. Vaikutusaika on yleensä noin 4 viikkoa (poikkeuksena yksi reseptillä oleva valmiste). Tappavalla vaikutuksella tarkoitetaan sitä, että punkki kuolee joko purtuaan lemmikkiä tai ollessaan riittävän kauan kosketuksissa lemmikin ihoon tai turkkiin. Karkoittava vaikutus ehkäisee paremmin punkin kiinnittymistä lemmikkiin. Tällöin myös ikävät punkit eivät niin helposti kulkeudu lemmikin mukana sisätiloihin. 

- Suostuuko lemmikkisi ottamaan tabletin vai ei?

 • Tablettivalmisteet ovat reseptilääkkeitä, jolloin tulee ottaa yhteys eläinlääkäriin. Vaikutus aika on yleensä 3 kuukautta. 

- Uiko tai pestäänkö lemmikkiä usein?

 • Hyvä sääntö on, ettei lemmikkiä tulisi pestä noin kahteen vuorokauteen niskaan laitettavan valeluliuoksen jälkeen. Valeluliuos kannattaakin laittaa illalla. Lääkkeen laittokohdan tulee antaa kuivua ja lemmikkiä ei tule ottaa yöksi viereen nukkumaan.
 • Valeliuoksen teho voi myös heikentyä runsaan pesemisen tai uimisen seurauksena, jolloin vaikutusaika 4 viikkoa voi lyhentyä.
 • Jos lemmikillä on panta, suositellaan se yleensä ottamaan pois ennen pesua tai uimista. Ilman reseptiä myytävänä olevat lääkepannat kestävät kyllä vettä, mutta toinen niistä on kaloille ja vesistön pieneliöille haitallinen, joten se tulee riisua pois ennen uimista. Runsas peseminen ja uiminen voi myös lyhentää pannan vaikutusaikaa. Pannan etuna onkin pitkä vaikutusaika noin 7-8 kuukautta.

- Onko perheessä pieniä lapsia tai muita lemmikkejä?

 • kissoille mm. permetriinivalmisteet ovat myrkyllisiä, joten samassa taloudessa olevat koirat tulee eristää lääkkeenantoiltana muista lemmikeistä. Tällä vältetään, ettei kissa tai toinen koira pääse nuolemaan laittokohtaa. Kissaa ei tule myöskään päästä yöksi koiran viereen, joka on juuri käsitelty permetriinivalmisteella. 
 • jos taloudessa on pieniä lapsia ja lemmikillä on lääkepanta, tulee huolehtia, etteivät lapset leiki pannalla. Lisäksi lemmikkiä, jolla on lääkepanta, ei saa ottaa yöksi viereen nukkumaan.

- Minkä ikäinen ja painoinen lemmikki?

 • tuotteissa on valmistekohtaisia eroja siinä, minkäkokoisille ja ikäisille valmiste soveltuu

- Onko lemmikki tiineenä tai imettää?

 • varmista apteekista aina tuotteen soveltuus

Mitä tehdä, jos koirassa tai kissassa on punkki?

Lemmikeille (ja myös itselle) kannattaa tehdä päivittäin punkkitarkastuksia, koska puutiaisen mahdollisesti levittämä borrelioosi tarttuu lemmikkiin vuorokauden kuluttua tartunnasta. Tarkastuksen avulla ehdit vielä napata punkin pois ennen mahdollisen borreliea-bakteerin siirtymistä ihmiseen tai lemmikkiin. Myös turkissa vielä irrallaan kulkevat puutiaiset täytyy hävittää, koska ne voivat muuten löytää tiensä ihmiseen. Punkkien poistamiseen löytyy erilaisia apuvälineitä kuten pihtejä, rautoja ja lassoja. Käytäntö on näyttänyt, että se punkinpoistoväline, mikä tuntuu omaan käteen sopivalta, on se paras vaihtoehto. Mielipiteitä on melkein yhtä paljon kuin on lemmikkien omistajia. 

Usein puutiaisen leuka jää ihon alla poiston yhteydessä ja se saattaa aiheuttaa kutinaa ja paikallistulehdusta iholle. Ihoon voi jäädä pieni kohouma, joka häviää pois ajan kuluessa. Näppylää voi tarvittaessa puhdistaa kirvelemättömällä paikallisantiseptilla. Jos puremakohta tulehtuu, kannattaa olla yhteydessä eläinlääkäriin. Puutiaisen pureman ensioireet liittyen borrelioosiin ilmaantuvat noin 1-4 viikon jälkeen. 

Punkin puremakohdan desinfiointiin sopii mm. Cothivet ja punkipoistajat. Cothivet haavasuihke tuoksuu voimakkaasti yrteiltä, jolloin aromaattinen haju estää/vähentää haavan nuolemista. Sumute sopii kaikille eläinlajeille.

 1. COTHIVET VET HAAVASUMUTE 30 ml
  Tarjoushinta 17,42 € Normaalihinta 20,50 €
 2. COTHIVET VET HAAVASUMUTE 100 ml
  Tarjoushinta 31,96 € Normaalihinta 37,60 €
 3. Z-PINSETTI X1 KPL
  Tarjoushinta 14,70 € Normaalihinta 17,30 €
 4. Punkkirauta Tick Bar Kombi punkkirauta+pinsetti X1 kpl
  Tarjoushinta 14,70 € Normaalihinta 17,30 €

Muut punkkihäätöön tarkoitetut valmisteet löydät täältä.