OLETKO VALMIS? KEVÄT TULEE JA PUUTIAISET HERÄÄVÄT!

Olemme saaneet nauttia muutamasta keväisestä päivästä, jolloin lämpötila on noussut plussan puolelle. Tästä ihanuudesta nauttivat myös punkit, jotka pärjäävät jo muutaman asteen lämmössä. Sen takia punkkien häätö on ajankohtaista varhaisesta keväästä myöhäiseen syksyyn riippuen lämpötiloista. Puutiaiset ovat harmillisia, koska ne voivat aiheuttaa tauteja sekä ihmisille että lemmikeille. Yleisimmät punkkien välittämät taudit ovat borrelioosi ja anaplasmoosi.

MITÄ TEHDÄ, KUN KOIRASSA TAI KISSASSA ON PUNKKI?

Yksinkertaisin ja helpoin keino puutiaisen aiheuttamien tautien estoon on apteekista saatava valeluliuos. Sitä laitetaan kissan tai koiran lapojen väliin noin neljän viikon välein. Lisäksi on punkkipantoja ja reseptillä olevia "punkkipillereitä". Lemmikeille (ja myös itselle) kannattaa tehdä päivittäin punkkitarkastuksia, koska puutiaisen mahdollisesti levittämä borrelioosi tarttuu lemmikkiin vuorokauden kuluttua tartunnasta. Tarkastuksen avulla ehdit vielä napata punkin pois ennen mahdollisen borreliea-bakteerin siirtymistä ihmiseen tai lemmikkiin. Myös turkissa vielä irrallaan kulkevat puutiaiset täytyy hävittää, koska ne voivat muuten löytää tiensä ihmiseen. Punkkien poistamiseen löytyy erilaisia apuvälineitä kuten pihtejä, rautoja ja lassoja. Käytäntö on näyttänyt, että se punkinpoistoväline, mikä tuntuu omaan käteen sopivalta, on se paras vaihtoehto. Mielipiteitä on melkein yhtä paljon kuin on lemmikkien omistajia. 

Usein puutiaisen leuka jää ihon alla poiston yhteydessä ja se saattaa aiheuttaa kutinaa ja paikallistulehdusta iholle. Ihoon voi jäädä pieni kohouma, joka häviää pois ajan kuluessa. Näppylää voi tarvittaessa puhdistaa kirvelemättömällä paikallisantiseptilla. Jos puremakohta tulehtuu, kannattaa olla yhteydessä eläinlääkäriin. Puutiaisen pureman ensioireet liittyen borrelioosiin ilmaantuvat noin 1-4 viikon jälkeen. 

Punkin puremakohdan desinfiointiin Cothivet - 15% ja punkipoistajat. Cothivet haavasuihke tuoksuu voimakkaasti yrteiltä, jolloin aromaattinen haju estää/vähentää haavan nuolemista. Sumute sopii kaikille eläinlajeille.

 1. PUNKINPOIMIJA MUOVINEN VET 10CM 275511 X1 KPL
  Tarjoushinta 1,87 € Normaalihinta 2,20 €
 2. Symppis punkkikoukku O'Tom X2 kpl
  Tarjoushinta 7,65 € Normaalihinta 9,00 €
 3. COTHIVET VET HAAVASUMUTE 30 ml
  Tarjoushinta 17,42 € Normaalihinta 20,50 €
 4. COTHIVET VET HAAVASUMUTE 100 ml
  Tarjoushinta 31,96 € Normaalihinta 37,60 €
 5. Z-PINSETTI X1 KPL
  Tarjoushinta 14,70 € Normaalihinta 17,30 €
 6. Punkkirauta Tick Bar Kombi punkkirauta+pinsetti X1 kpl
  Tarjoushinta 14,70 € Normaalihinta 17,30 €

Muut punkkihäätöön tarkoitetut valmisteet löydät täältä.